به گزارش راهبرد معاصر. بغداد ماه آینده میلادی میزبان سومین کنفرانس بین المللی آب خواهد بود و در این کنفرانس، هیئت هایی از ترکیه، ایران، سوریه و سایر طرف های بین المللی حضور دارند.
«حسین مردان» عضو کمیسیون کشاورزی، آب و تالابهای پارلمان عراق گفت که بغداد 6 و 7 ماه مه میزبان سومین کنفرانس بین المللی آب برای بسیج افکار عمومی بین المللی نسبت به مسائل آبی عراق خواهد بود.
وی اعلام کرد که در حاشیه این کنفرانس تلاش می شود توافقنامهای با کشورهای حاضر برای الزام آنها به رعایت سهمابه ثابت عراق از اراضی آنها امضا شود.
پیش از این هم «عون ذیاب»، وزیر منابع آبی عراق از دعوت وزیر انرژی ایران برای حضور در سومین کنفرانس آب بغداد خبر داد.
وی گفت که دیدارها با طرف ایرانی و ترکیه ای درخصوص سهمابه عراق ادامه دارد.
ذیاب افزود که از وزیر انرژی ایران برای حضور در سومین کنفرانس آب بغداد که ماه آتی برگزار خواهد شد، دعوت کردم.
وزیر منابع آبی عراق تصریح کرد که در مذاکرات با ترکیه در سفر اخیر نخست وزیر عراق، بر سر اعزام هیئتی فنی به ترکیه در آینده نزدیک توافق شد.
وی بیان کرد که این هیئت مشخص و با وزارت خارجه در این خصوص مکاتبه شد که انتظار می رود، این سفر پس از عید فطر انجام شود.
ذیاب بیان کرد که از هیئت ترکیه ای برای سفر به عراق با هدف تداوم مذاکرات بر سر احیای یادداشت تفاهم امضا شده بین دو کشور در این زمینه که اجرایی شده و توسط پارلمان های ترکیه و عراق به تصویب رسیده، دعوت شد.
یادآور میشود که پنجم ماه مارس 2022 دومین کنفرانس بین المللی آب با شعار آب و تغییرات آب و هوایی با حضور کشورهای عربی و خارجی در بغداد برگزار شده بود.
غرب آسیا از مناطقی است که با بحران آب دست و پنجه نرم میکند. از مهمترین مناطق بالقوه بحران، حوضه دجله و فرات است که برخلاف دیگر حوضهها با مازاد آب و عدم توافق در تقسیم عادلانه روبرو است. امروزه ترکیه با اجرای طرحها و پروژهها و احداث سدهای متعدد میزان آب فرات را برای سوریه و عراق کاهش داده است و موجبات اعتراض آنها را در پی داشته است. این دو کشور خواهان ایجاد یک توافقنامه و تقسیم عادلانه بوده و این دو رود را بین المللی میخوانند، در حالی که ترکیه این دو را رودهای سرزمینی میداند. از جمله طرحهای ترکیه در فرات، پروژههای گاپ و ماناوگات و خط لوله صلح میباشد.
رود دجله در عراق وضعیت مناسبی ندارد و یکی از شاخه های آن در این کشور به طور کامل خشک شده است.
بر اساس این گزارش، این وضعیت در استان میسان به خوبی مشهود است و وضعیت این رودخانه در استان میسان شاهد افت شدید سطح آب این رودخانه است.
اوضاع به حدی وخیم است که شهروندان عراقی در بستر رودخانه خشک شده قدم می زنند.
چندی قبل «خالد شمال»، سخنگوی وزارت منابع آب عراق اعلام کرد : 3 سال خشکسالی و استفاده از منابع سطحی و سدها و طرحهای وزارت کشاورزی منجر به تحلیل رفتن منابع آب شده است. ورودی آب از ترکیه حدود 50 درصد منابع آب عراق، ورودی آب از ایران حدود 15 درصد و از سوریه حدود 5 درصد منابع آبی ما را تشکیل میدهد.
این مقام عراقی با اشاره به اینکه وزارت منابع آب مسئول مدیریت پروژههای آبیاری و پیگیری طرحهای فنی پرونده آب است، گفت: طرحهای کشاورزی طی سه سال گذشته ظالمانه بوده است.
وی با بیان اینکه ترکیه بدون هماهنگی طرف عراقی سدهای بزرگی ساخته است، گفت: عراق کمتر از 30 درصد سهم آبی خود از دجله و فرات را دریافت میکند. در حال رهاسازی آب از سد «دوکان» هستیم و طی چند روز آتی وضعیت آبی دو استان میسان و ذی قار بهبود خواهد یافت./ تسنیم